Zeilwedstrijd Isla de los Pajaros 17 september 2022.

img-0863
De Spaanse cultuur rukt op. Ook in West-Brabant. In het afgelopen decennium werden meerdere malen flamingo’s gespot boven de Zeeuwse wateren. Waarschijnlijk uit Spanje, op zoek naar nieuwe broedlocaties in het Noorden. Zo werkt de natuur, gewoon proberen, en als het niet gaat, terugtrekken (als dat tenminste nog kan) of gewoon niet overleven natuurlijk. Maar nu is ons vogeleiland zelfs omgedoopt tot Isla de los Pajaros voor de jaarlijkse familiezeilwedstrijd. Mark my words, volgend jaar zit er een kolonie flamingo’s. De klimaatverandering in levende lijve. Wie houdt dat nog tegen? Worden het hier op het Volkerak overigens wel groene flamingo’s …….

Maar ik ging wat schrijven over de “familie zeilwedstrijd”. Ook al een naam die aan verandering onderhevig is. De “Boeienrace” is wat we de laatste jaren hanteren.

De “Boeienrace” van 17 september 2022 zal de historie in gaan als een dag met bijzondere weersomstandigheden. Zelden hebben we deze race gevaren met wind, die zo veranderlijk was: van buien met windkracht 5-6 tot zonnige periodes met bijna windstilte. Je denkt dan al snel dat het juiste startmoment kiezen, het belangrijkste is, maar als je er achteraf naar kijkt, dan kom je tot de conclusie dat je toch altijd minstens één keer in een bui en één keer in een windwak terecht komt. Tenzij je echt geluk hebt.

Maar de bijzondere omstandigheden beperkten zich niet tot het weer. Ook de baan bleek niet helemaal wat we er als wedstrijdcommissie van dachten of hadden moeten maken. De tekst van het “wedstrijdboekje” was onverhoopt op twee manieren uitlegbaar, zelfs binnen de wedstrijdcommissie. Het ging om boei ZV17: stond er nu wel of niet “twee keer aan de zuidkant passeren”? Zelfs als je de tekst snel terugleest of juist heel gedetailleerd doorneemt, je komt er niet met 100% zekerheid uit. Gevolg was dat iets minder dan de helft van de schepen ZV17 niet twee keer aan de zuidkant had gepasseerd, zonder dat de schippers ook maar enigszins het vermoeden of gevoel hadden, dat ze fout zouden kunnen zitten.

Er ontstonden discussies, zelfs zware discussies, heetgebakerde discussies. Voor mijn gevoel was iedereen er met iedereen over bezig. “De schrijver (?) had het wel zo bedoeld!” “De wedstrijdzeilers (?) worden bevoordeeld.” ”Het staat er toch duidelijk(?).” “Zelfs een rechter (?) zou hier geen koek van kunnen bakken.” “Jongens en meisjes, dit is geen professionele wedstrijd en het gaat niet om geld! (maar wel om de eer!)” En wat doe je dan als je de wedstrijd commissie bent? Diverse scenario’s passeerden de revue (en discussies): twee winnaars, één de echte winnaar en de ander de poedelprijs (maar wie dan?), 10 minuten straftijd, en nog wat ongemakkelijke varianten ……

Maar uiteindelijk moest de wedstrijdcommissie toch kiezen en heeft gekozen voor de oplossing, waar iedereen (of in ieder geval de meesten) mee konden leven: iedereen, die ZV17 niet twee keer aan de zuidkant had “gepasseerd”, moest worden gediskwalificeerd. Dat vervolgens bij navraag voor de prijsuitreiking nog diverse schippers zelf aangaven, dat zij ZV17 ook niet aan de zuidkant hadden gepasseerd, verdient een applaus en is een bewijs van de sportiviteit, waarop wij bij dit soort evenementen op onze vereniging kunnen rekenen. Zonder die sportiviteit werkt het niet. Ook de altijd smakelijke BBQ na afloop van de wedstrijd niet, die ook dit keer weer druk en gezellig was. Ik heb niets gehoord van verdwenen of onterecht weggepakte spiesjes of burgers ….. (toch?).

 

Enfin, de uitslag van de wedstrijd “Isla de los Pajaros” was uiteindelijk:

Ranking

Bootnaam

Schipper

SW-cijfer

Status:

 

1

Plexat

Marn van Rhee

95,0

S

02:22:44

2

Fylgia

Piet Scholten

98,0

S

02:29:40

3

Spartacus 3

Martijn Schellekens

105,0

S

02:29:51

4

Zimau

Mickel Cousyns

103,0

S

02:30:03

5

Tempor

Onno Schmitz

105,0

S

02:33:23

6

Varuna

Stef Leijten

105,5

S

02:34:04

7

Frommes

Martin v.d. Wolf

92,8

S

02:37:00

8

Black Bird

Jan-Eric Withagen

79,5

S

02:40:10

9

Serenity

Rob Jansen

94,0

S

02:47:42

 

Kyma

Werner van Poeijer

 

   DNF

 

 

Blue Ocean

Dirk Alofs

 

DQS

 

 

Nosy-Be

Stefan Dackus-Wirken

 

DQS

 

 

Daybreak

Willem Barneveld

 

DQS

 

 

Second Love

Deen Houtepen

 

DQS

 

 

La Belle Jans

Kaat Verheesen

 

DQS

 

 

Vics Blue

Jan den Hertog

 

DQS

 

 

Aislin

Joeri Kockelberg

 

DQS

 

 

Freestyle

Hans Agterdenbos

 

DQS

 

 

Witte Wind

Paul Hagens

 

DQS

 


S = reglementair gestart.
DNF = Niet gefinisht
DQS = Gediskwalificeerd

Gefeliciteerd, dames en heren. En dank voor je deelname aan dit evenement. Op naar de woensdagavondwedstrijden en meer in 2023, met weer een aantal geleerde lessen. Dit gaat ons niet nog een keer gebeuren (toch……..?). Rest nog het vraagstuk van de toekenning van SW-strafpunten na overwinningen, maar dat is een discussie in de wedstrijdcommissie voor een andere dag …?.

Paul Hagens, 18-9-2022

 
 

Volg ons op social media

Facebook

Instagram

Google

 

Havenmeester

+31 6 10798675

ofni.[antispam].@wsvdedintel.nl